Hakkında

Bu çevrimiçi veri tabanı, Bülent Ecevit tarafından 1950 ile 1961 yılları arasında, başta Ulus olmak üzere çeşitli gazeteler için Türkçe ve İngilizce dillerinde kaleme alınmış yaklaşık 1500 yazıdan oluşmaktadır. Ecevit’in 1961’de Çalışma Bakanlığı ile başlayan ve 2000’lerin başına kadar süren siyasal yaşamına kıyasla bu erken dönem az bilinir. Oysa, söz konusu dönemde olağanüstü bir üretkenlik ve bağlılıkla yazdığı kültür yazıları, sanat eleştirileri, siyasi analizleri ve gezi yorumları, sivil yaşam ve demokrasi üzerine korunması gereken bir literatür oluşturur, ilerleyen yıllarda geliştireceği fikirlerin ilk nüvelerini taşır ve entelektüel hayatta sanatın önemini irdeler.

Bu proje için orijinal kaynak araştırması, SALT Araştırma ile Rahşan Ecevit-Bülent Ecevit Bilim Kültür ve Sanat Vakfı’nın (Ankara) iş birliğinde, sanat tarihçisi ve projenin araştırma direktörü Sarah-Neel Smith tarafından yürütüldü. Dört yıllık süreçte SALT Araştırma’da tüm gazete kupürleri tarandı; yazılar orijinaline sadık kalınarak kontrol edildi ve erişime hazırlandı. Vakfın kurucu üyesi Emrehan Halıcı, Rahşan Ecevit ve kardeşi Asude Aral, Ankara ziyaretlerinde büyük bir iyi niyetle araştırmayı kolaylaştırıp eksik belgeleri tamamladı.

Rahşan Ecevit-Bülent Ecevit Bilim Kültür ve Sanat Vakfı’nın izniyle


Projenin araştırma direktörü Sarah-Neel Smith, Maryland Institute College of Art’ın (MICA) Sanat Tarihi, Teori ve Eleştiri Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak, küresel ve karşılaştırmalı bir perspektiften modernizm üzerine ders vermektedir. Bu çevrimiçi veri tabanı, Smith’in İkinci Dünya Savaşı sonrası sanat ve demokrasi konularında yürütülen uluslararası tartışmalara Bülent Ecevit’in katılımına dair 2012’de başladığı araştırması sonucu hazırlanmıştır. Smith, çalışmalarını sürdürdüğü How to Build An Art World: Art & Politics in 1950s Turkey [Bir Sanat Dünyası Nasıl Kurulur: 1950’ler Türkiye’sinde Sanat ve Politika] adlı kitap projesinde, savaş sonrası dönemde gelişmekte olan modern sanat dünyasında Ecevit’in konumunu incelemektedir.